Polieterimida (PEI)

POLIFENILSULFONA (PPSU), POLIETERIMIDA (PEI), POLISULFONA (PSU)
Aceste materiale amorfe, neaditivate, au multe caracteristici comune si toate trei ofera o excelenta combinatie de proprietati mecanice, termice si electrice.


CARACTERISTICI PRINCIPALE
          Temperatura de lucru maxim admisibila in aer ridicata (180, 170 si 150oC in regim continuu pentru PPSU 1000, PEI 1000)
Rezistenta mecanica si rigiditate ridicate pe un domeniu larg de temperaturi
Rezistenta excelenta la hidroliza (rezista la sterilizari repetate cu abur)
Inert fiziologic (adecvat contactului cu alimentele)
Stabilitate dimensionala foarte buna
Translucid, calitate ne-optica (exceptie PPSU 1000 care este negru)
Rezistenta foarte buna la radiatia de inalta energie (gamma si raze X)
Proprietati bune de izolator electric si dielectrice

APLICATII CONSACRATE

          Brat de vizare si vizor de pozitionare - bratul de vizare si vizorul de pozitionare fabricate din PEI 1000 coordoneaza plasarea corecta a suruburilor in timpul operatiei de realiniere a oaselor femurale fracturate. Utilizand componente din PEI 1000, un medic poate vizualiza amplasarea oaselor printr-un ecran, fara a-si expune mainile razelor X. Dupa ce osatura este fixata la loc, vizorul este indepartat si se practica o gaura pentru fixarea unui surub de titan pentru a repara osul.

          Bucsa de pozitionare a sondelor endoscopice - datorita excelentei sale comportari la autoclavizare, PPSU 1000 a fost ales ca material pentru bucsa de pozitionare de la dispozitivele de endoscopie chirurgicala.

Cleme - rezistenta dielectrica ridicata si inflamabilitatea intrinseca scazuta a PEI 1000 fac din acesta un material ideal pentru clemele folosite la conectarea tablourilor de circuite la monitoarele video de la avioane, tancuri si nave.

Racorduri pentru echipamentele de curatare - racordurile din PSU 1000 reduc atacul chimic asupra blocurilor de distributie din nylon de la echipamentul de curatare cu apa fierbinte si substante chimice.


PPSU 1000 negru
          Semifabricatele din PPSU 1000 sunt produse din polimer RADEL R.
          Acest material ofera o rezistenta la soc si o rezistenta chimica mai buna decat PSU 1000 si PEI 1000. PPSU 1000 prezinta totodata si o rezistenta la hidroliza mai buna, asa cum s-a determinat prin supunerea la cicluri succesive de autoclavizare cu abur pana la cedarea materialului. In fapt, acest material poate fi supus, teoretic, la un numar nelimitat de sterilizari ceea ce face din el o excelenta alegere pentru dispozitive medicale care sunt supuse la sterilizari repetate in autoclave cu abur. In plus, materia prima folosita la producerea de semifabricate din PPSU 1000 este comforma cu USP clasa VI, face din el un material foarte popular pentru industriile medicala si farmaceutica (ex.: Tavi sterilizare, instrument dentar si chirurgical, implanturi ortopedice precum si racorduri si fitinguri pentru vehicularea fluidelor).

PEI 1000 natur (chihlimbar, translucid)
          Semifabricatele din PEI 1000 sunt produse din polimer ULTEM.
          Acest polimer performant prezinta o combinatie de proprietati termice, mecanice si electrice remarcabile precum si o imflamabilitate foarte scazuta cu o emanatie slaba de fum in timpul combustiei, ceea ce il face extrem de potrivit ca izolator elctric / electronic si pentru o varietate de elemente structurale necesitand o rezistenta si rigiditate mare la temperaturi ridicate. Multumita rezistentei bune la hidroliza a polieterimidei si pentru ca materia prima folosita pentru producerea semifabricatelor de PEI este comforma cu USP clasa VI, materialul este folosit in domeniul aparaturii medicale si analitice.

PSU 1000 natur (galben, translucid)
          Semifabricatele din PSU 1000 sunt produse din polimer sulfon nestabilizat UV.
          El ofera o foarte buna stabilitate la radiatii, un nivel scazut de impuritati ionice si o rezistenta chimica si la hidroliza buna. Comparat cu PEI 1000, acesta prezinta proprietati mai slabe, adesea inlocuind policarbonatul ori de cate ori este necesara rezistenta la temperaturi mai mari si o rezistenta chimica mai buna.
PSU 1000 este folosit de obicei la utilaje de procesare a alimentelor (prelucrarea laptelui, pompe, robineti, placi filtrare, schimbatoare de caldura) si pentru instrumente medicale supuse la curatari si sterilizari repetate.


OBSERVATII IMPORTANTE

          Termoplasticele amorfe cum ar fi PSU 1000, PEI 1000 si intr-o mai mica masura PPSU 1000 sunt in contact cu solventi organici polari (ex. alcool etilic). Mediile de lucru, nedaunatoare pentru piesele fara tensiuni, pot cauza fisuri in cazul pieselor cu tensiuni interne mari.
Nu doar tensiunile create de sarcinile externe pot duce la fenomenul de fisurare ci si tensiunile interne induse in timpul prelucrarii. Asadar in anumite cazuri este necesar un tratament termic intermediar (de detensionare) a pieselor prelucrate pentru a micsora riscul de fisurare. Lichidele de racire de tipul uleiurilor solubile nu ar trebui folosite in timpul prelucrarii acestor materiale termoplastice amorfe deoarece pot induce aparitia de fisuri.
Pentru aceste materiale, cele mai bune lichide de racire sunt apa si aerul comprimat.
Cum termoplasticele amorfe prezinta o rezistenta scazuta la uzura si un coeficient mare de frecare, PPSU 1000, PEI 1000 si PSU 1000 nu ar trebui utilizate in aplicatii unde apare uzura si frecarea.


Copyright (c) 2020 CEPROINV - All rights reserved.
Design & promotion by